De verschillen tussen WordPress en Squarespace

Wat zijn de verschillen tussen Wordpress en Squarespace

Wordpress en Squarespace; twee platformen waar je een website op kunt (laten) bouwen, maar wat zijn nu de verschillen en welk platform is beter? Vragen die mij geregeld gesteld worden en waar ik geen eenduidig antwoord op heb. En dat komt omdat het er aan ligt waarnaar je precies op zoek bent in het (laten) maken van een website. In de afgelopen jaren heb ik op beide platformen websites gebouwd en onderhouden. In deze blog vertel ik je graag over de grote verschillen van Wordpress en SquareSpace.

Het platform

Wordpress is ooit ontstaan als blog-systeem, maar wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt als platform waar websites op wordt gebouwd. Sterker nog; het is hét platform waar momenteel de meeste websites op wordt gebouwd. Wordpress is gebouwd in Open Source, wat betekent dat de code zichtbaar is en je het helemaal kunt aanpassen naar eigen wens. Maar daar moet je wel voor kunnen programmeren.

Squarespace biedt kant-en-klare software aan als een service voor het bouwen en hosten van websites. Gebruikers kunnen dankzij vooraf gebouwde websitesjablonen (templates) deze zelf aanpassen met een drag-and-drop systeem, waardoor je makkelijk webpagina’s kan maken en wijzigen.

De gebruikersomgeving

Toen ik heel lang geleden voor het eerst een Wordpress -website account had aangemaakt, was ik net zo snel weer uitgelogd. De gebruikersinterface vond ik verwarrend, ik wist niet waar ik als ‘starter’ moest beginnen en ik raakte al snel in de stress. En toen bestonden er nog weinig online tutorials op YouTube. Ik stapte al snel over naar Weebly en vervolgens naar SquareSpace. Totdat ik twee jaar terug een website moest bijwerken in Wordpress. Wordpress was inmiddels voorzien van een drag-and-drop builder, waardoor Wordpress veel gebruiksvriendelijker is geworden.

Squarespace is vanaf de dag dat ze startten een drag-and-drop builder geweest en hebben hun software alleen maar verbeterd. Zo kun je op één centrale plek in één keer de huisstijl veranderen. Moeten alle knoppen in een andere kleur, dan is dat binnen 5 stappen aangepast.

Extra functionaliteiten

In de (extra) functionaliteiten zitten er verschillen tussen Wordpress en Squarespace. Wordpress is één van de meest veelzijdige platformen dankzij alle plugins die worden aangeboden. Door de open source codering is het voor ontwikkelaars een feest om zelf plugins te ontwikkelen die een website maar nodig heeft. You name it en de kans is enorm groot dat daar een plugin voor bestaat. Daar zit ook een nadeel aan, als de plugin niet goed wordt onderhouden, kan het ook zo een grote misser op je website worden…

Squarespace biedt zijn eigen integraties aan; tools en software die je kunt koppelen aan jouw website. Een aantal van deze integraties hebben ze zelf ontwikkeld en voor andere bestaande programms’s worden er koppelingen gemaakt. Helaas ligt de focus van Squarespace op de Amerikaanse markt, waardoor vele integraties (nog) niet interessant zijn voor de Nederlandse markt.

De zelf-leercurve

Voor beide platformen is het handig om wel enige affiniteit te hebben met software en technische tools. En tijd.

Wil je met Wordpress verder, houdt dan rekening met een lange leercurve. Er is gelukkig online veel materiaal beschikbaar om in Wordpress een website te bouwen. Heb je Wordpress eenmaal door, dan is het wel één van de meest complete platformen die er bestaat.

Voor Squarespace heb je bijna geen technische kennis nodig, maar je moet het wel leuk vinden om te leren. Doordat ze een drag-and-drop builder zijn (bij Wordpress is dat niet standaard), sleep je die ene tekstblok letterlijk vanuit een keuzescherm zo op de pagina waar je ‘m wilt hebben. Zo makkelijk maakt SquareSpace het voor je vanaf stap 1.

Wil je jouw website laten bouwen, bedenk dan of je het zelf wilt gaan onderhouden. Bijvoorbeeld zelf tekst toevoegen of een foto vervangen zonder tussenkomst van de designer. En op welk platform je dat zou willen leren?

Heb je 0,0% technische kennis, dan moet je het idee van zelf-een-website-bouwen misschien helemaal achterwege laten…

De kosten

Een website kost geld. Ja, je kunt gratis een website laten bouwen bij Wordpress en Squarespace. Maar met jouwwebsitenaam.wordpress.com oogt het niet heel professioneel. In deze vergelijking heb ik de kosten voor het registreren van jouw domeinnaam en de webhosting niet meegenomen. Dit zijn nu eenmaal kosten die je altijd en jaarlijks moet betalen.

Wanneer je beslist om met Wordpress te gaan werken, houd er rekening mee dat je kosten moet betalen voor een template. Een goede template varieert tussen de €50 tot wel € 225 en dat verschilt ook van eenmalig tot levenslang gebruik. Bij sommige templates zit er een drag-and-drop builder inbegrepen en bij andere aanbieders zal je daarvoor apart nog een licentie moeten kopen. Houd verder rekening met bijkomende kosten wanneer je gebruikt gaat maken van betaalde plugins. Betaalde plugins bieden nu eenmaal meer mogelijkheden aan.

Een Squarespace website kost jaarlijks €204. Punt. Vergelijk je dit op de lange termijn met Wordpress dan ben je uiteindelijk duurder uit. Maar voor dat geld heb je ruime keuze in templates, waardoor je letterlijk op elk moment van de dag kan switchen van ontwerp. Tenminste als je dat zou willen. En het is een enorm eenvoudig drag-and-drop systeem om te leren en gebruiken.

Kies je ervoor om het ontwerpen over te laten aan een webdesigner, houd dan rekening met ontwerpkosten. De ene designer biedt een alles-in-een pakket, de ander weer een op maat gemaakte offerte. Een zoekopdracht via Google laat zien dat het laten maken van een website voor een zzp-er zo tussen de € 300,- en € 5000,- kan kosten. Nogal een verschil, maar laat je daardoor goed informeren.

En is er nu een platform beter?

Nee. Althans ik vind van niet. Ondanks de grote verschillen tussen Wordpress en Squarespace zijn beide platformen zijn goed op hun eigen terrein. Als je op zoek was naar het verlossende antwoord, dan moet je toch nog even verder zoeken. Maar wil je snel online zijn en met minimale technische kennis, dan is Squarespace your-platform-to-be. Dan lijkt € 204,- per jaar een enorme investering, maar voor € 17 per maand kun je snel online zijn en heb je een hoop.

Denk je na over een oplossing voor de langere termijn en ben je op zoek naar een website met meer mogelijkheden dan is Wordpress weer een geweldige oplossing, als is het alleen maar om alle plugins en extra functionaliteiten die beschikbaar zijn

Wil je mijn (ongevraagde) advies?

Denk eerst goed voor jezelf na wat je precies wilt met jouw website. Heb je de tijd, de skillset en vind je het leuk om deze zelf te maken? Of ken je jezelf goed genoeg om te weten dat uitbesteden beter is. Want er is niks frustrerend dan uren Youtube-filmpjes te gaan bekijken om vervolgens jouw website maanden op de digitale plank te laten liggen.

Kies je ervoor om het zelf te doen, kijk dan welke platform het beste voor jou gaat werken. Ga je voor de easy en simpele drag-and-drop met Squarespace of denk je dat meer kunt met Wordpress.

Toch het ontwerpen uitbesteden aan webdesigner, bedenk dan goed of je het zelf wilt onderhouden. Squarespace is nu eenmaal makkelijker om te leren, maar een goede Wordpress website designer zorgt ervoor dat je jouw website ook zelf kunt bijhouden. In Nederland zijn er inmiddels genoeg webdesigners die of Squarespace of Wordpress websites bouwen. Of beide. Dus er is keuze genoeg.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je advies over jouw website? Neem dan contact op met mij of plan een kennismakingsgesprek in.