Thuiswerken met kinderen tijdens de schoolvakantie

Productief thuiswerken met kinderen tijdens de schoolvakantie? Je zou denken dat je na 3 lockdowns wel gewend bent om thuis te werken met kinderen om je heen. Toch merk ik dat veel mensen weer in oude patronen vallen. Daardoor kan een langere periode thuiswerken best weer even tegenvallen als je je er niet op voorbereid. Vooral nu er een 6-weken-durende zomervakantie is. Vooral met jongere kinderen kan het lastig zijn om de balans tussen thuiswerken en vrije tijd te vinden. Voor zowel ouders als kinderen. In deze blog deel ik graag een aantal tips met je, zodat je de weken dat je thuiswerkt met de kinderen tijdens de schoolvakantie voor het hele gezin leuk en werkbaar maakt.

Zet een timer

Vooral voor jonge kinderen is het begrip tijd nog moeilijk te bevatten. “Mama is over een uur klaar”, zegt jonge kinderen heel weinig. Ze hebben nog geen gevoel van tijd en kunnen vaak ook nog geen klok kijken. Je kunt dit oplossen door een timer of kookwekker te gebruiken, zodat ze zelf kunnen zien hoe lang het duurt. Hierdoor maak je de tijd visueel en ze herkennen het van school, omdat de meeste leerkrachten een timer gebruiken. Let hier wel op dat de spanningsboog, bij vooral kleinere kinderen, erg kort is, dus houd daar ook rekening mee bij het instellen van tijd. Op de scholen van onze kinderen gebruiken ze een Time Timer, dus hebben wij er ook eentje gekocht. Er bestaat ook een Time Timer app op iOS en Android die je op een mobiele telefoon of tablet kunt zetten.

Maak een schema voor de kids

Voor iets grotere kinderen kan een visuele planner erg helpen bij het in kaart brengen van tijd. Een planner helpt overigens ook enorm goed bij het brengen van structuur. Dit hoeft niet een ingewikkelde of dure oplossing te zijn. Een A4-tje met daarin een kolom met tijdsblokken. Werk met pictogrammen (een opkomende zon voor ochtend bijvoorbeeld) of uren om tijdsblokken te maken en schrijf in de kolom ernaast wie wat doet. Belangrijk is om je zoveel mogelijk aan het schema te houden, want dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Pas jouw werkzaamheden aan op het schema van jouw kind

Wanneer jij weet dat jouw kind met gemak 30 tot 60 minuten ‘alleen’ kan spelen, werk dan aan de taken die de meeste concentratie en aandacht eisen. Zoek ook speelgoed waarbij er dan weinig hulp van jou nodig is. Want het kan – voor beide – tot de nodige irritatie werken als jij steeds moet kijken of meehelpen. Of steeds maar moet kijken naar wat voor iets moois ze aan het maken zijn 😉

Betrek je thuiswerkende partner erbij

Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus als je het thuiswerken met kinderen tijdens de schoolvakantie samen met jouw partner kan opvangen doe dat dan ook. Niet omdat iemand anders ‘full-time’ werkt, mag hij of zij worden vrijgesteld van parenting-duties. Een gezin heb je samen, dus kijk hoe je elkaar hierin kunt opvangen. Mijn man en ik zitten elke maandagochtend even samen om de week te bespreken. Want ook al ben ik de flexibele zzp-er, het betekent niet dat mijn werk of afspraken minder belangrijk zijn dan die van hem.

Verspreid je werkuren over de dag

Als het kan, verdeel je werktijd over de dag. Natuurlijk heb jij gekozen voor een baan met bepaalde werktijden, maar jouw kinderen niet en die vragen aandacht wanneer jullie samen thuis zijn. Overleg met je collega’s of je bijvoorbeeld jouw 8-urige werkdag kunt delen in tijdsvakken van 2 uur. Waardoor je dan bijvoorbeeld werkt van 10.00 tot 12.00 uur, 13.00 tot 15.00 uur, van 16.00 tot 18:00 uur (partner kookt dan natuurlijk) en tot slot van 20.00 tot 22.00 uur. Soms ben je nog productiever wanneer de kids op bed liggen, omdat het juist dan zo stil is in huis. En of je nu op bank een serie gaat bingewatchen of even twee uurtjes kan werken. Overdag heb je namelijk ook tijd samen met jouw gezin besteed, dus daar hoef jij je in de avond niet schuldig over te voelen. En een serie kun je ook in de auto op weg naar het vakantieadres bingewatchen.

Verdeel parttime over 5 dagen

Ik begrijp dat dit een lastige tip en aanpassing kan zijn, want je hebt zeker recht op jouw vrije dagen. En anders heb je die ook wel gewoon nodig. Maar als het echt te lastig is om jouw werkzaamheden en de zorgen van jouw gezin in een dag te proppen, kun je altijd overleggen of het mogelijk is dat je bijvoorbeeld 4 dagen 4 uur werkt in plaats van 2,5 dag. Of hoe het dan ook uitkomt met jouw uren en jouw baan.

Blokkeer tijd in jouw agenda

Heb je collega’s of klanten die toegang hebben tot jouw agenda om afspraken te maken? Blokkeer tijd in jouw agenda voor bijvoorbeeld focussessies of voor tijd vrij, zodat collega’s geen afspraken kunnen inplannen op die tijden en zo jouw agenda gaan beheren. Uiteindelijk ben je baas over je eigen agenda.

Wijs spoedaanvragen af

Is die ene spoedaanvraag wel echt zo spoed of heeft de aanvrager zelf een gebrek aan goede tijdsmanagement? Vooral in een vakantieperiode waar je tijd moet maken voor werk en jouw kinderen, mag je best kritisch zijn en doorvragen naar de urgentie. Vaak blijkt iets minder urgent dan wordt beweerd of overleg een reële deadline die past binnen jouw schema. Niks werkt zo frustrerend als jij je moet concentreren voor werk met een deadline en kinderen zich gaan vervelen om je heen.

Kinderen van elkaar opvangen

Jouw mom-bestie zal ongetwijfeld ook lopen k*tten met haar werktijden en eventuele opvang. Kijk of je elkaar kan helpen door elkaars kinderen een halve of hele dag op te vangen. Jij weet dat je kinderen in goede handen zijn, want ze zijn immers bij jouw mom-bestie, en ze hebben gelijk een leuke playdate, terwijl jij een productieve dag kan werken. En zo wissel je elkaar af.

Zorg voor logeerpartijtjes

Ondanks dat mijn kids ouder worden, vinden ze het gelukkig nog gezellig om bij opa en oma te logeren. En vaak is een logeerpartijtje goed voor 2 tot 3 hele dagen non-stop werken. Herhaal dit bij de andere opa en oma en je kan zo in totaal een hele week fulltime aan het werk. En de opa’s, oma’s en kids blij, want zij hebben weer een leuke tijd samen met de kleinkinderen.

Verzin leuke activiteiten om te doen

Maak je tussen je werkuren, tijd vrij voor de kids? Je kunt ook leuke activiteiten bedenken in- en rondom het huis. Pak een grote glazen pot of vaas en bedenk, samen met de kinderen, leuke activiteiten die ongeveer 30 minuten: verse milkshakes maken, , waterijsjes maken, spelletje doen, even naar de speeltuin. Ik kan me heel goed voorstellen dat in de vakantie ‘leuke dingen’ geld kosten (en goedkoper wordt het ook niet), maar zo kun je ook leuke dingen doen die minder duur zijn.

Ik hoop dat je inspiratie kan vinden in één van deze tips voor de komende weken. Thuiswerken met kinderen in de schoolvakantie kan prima, maar maak er duidelijke afspraken over! Met jouw partner en met jouw kinderen. Gelukkig is de vakantie maar tijdelijk, maar bovenstaande tips kunnen net zo goed werken voor werkende ouders die thuis moeten werken om welke reden dan ook. Het blijft een lastige situatie, want als moeder wil je graag werken, maar wil je er ook zijn voor jouw kinderen. Wil je weten hoe jij op vakantie kan gaan zonder aan werk te denken, lees dan mijn vorige blog! Heb jij nog een goede tip? Stuur mij dan een bericht!